Nieuws

Trefwoord:


Zieke werknemer moet verplicht meewerken aan re-integratie

23-04-24

Een werknemer die ziek is, moet meewerken aan zijn re-integratie. Bij tegenwerking of weigering kunnen de consequenties serieus zijn, zoals ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat merkte deze automonteur. Hij is 11 jaar in dienst als hij zich ziek meldt. Een week na zijn ziekmelding gaat hij bij zijn collega’s in de garage koffiedrinken. Als de bedrijfsarts hem uitnodigt voor een belafspraak,…
Lees meer >

Aannemer moet opdrachtgever waarschuwen als klus tot problemen zal leiden

23-04-24

Een aannemer wordt gevraagd een bad te plaatsen op een zolder. De houten balken daar zijn hiervoor echter te licht. De aannemer had de opdrachtgever hierop moeten wijzen, oordeelt de rechtbank. Een echtpaar wil het dak van het huis laten vernieuwen en schakelt daarvoor een dakdekkers- en klusbedrijf in, een eenmanszaak. Ze vragen de aannemer ook om de zoldervloer te verhogen, want daar moet een…
Lees meer >

Bar en keuken mogen als bestanddeel van gehuurde niet worden verwijderd

16-04-24

Een bedrijf huurt een bedrijfsruimte in een pand. Daarin heeft het een horecakeuken en barmeubel geplaatst. Hiervoor waren grote aanpassingen aan het pand nodig, zoals aan het leidingwerk en de afvoer. Het bedrijf gaat failliet en de curator wil de keuken en bar weg laten halen en deze verkopen ten behoeve van de boedel. De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam staat dat niet toe. De eigenaren…
Lees meer >

Benadelingsverbod beschermt bonafide klokkenluider tegen ontbinding arbeidsovereenkomst

16-04-24

Een werknemer werkt als reparateur voor een fietsenproducent. Zijn werkgever vraagt de kantonrechter om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst vanwege ernstig verwijtbaar handelen. De man zou naar collega’s hebben geschreeuwd en gedreigd hebben om bedrijfsinformatie openbaar te maken. De man beroept zich op het benadelingsverbod voor klokkenluiders, en met succes. De man is ruim 12 jaar in…
Lees meer >

Lekkende uitbouw komt voor rekening van kopers die geen onderzoek deden

16-04-24

Een week nadat hun nieuwe huis is geleverd ontdekken de kopers lekkages in de uitbouw. Zij eisen dat de verkopers de herstelkosten vergoeden. De kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland wijst hun vorderingen af, nu ze hebben nagelaten zelf nader onderzoek te doen naar de staat van de uitbouw. De verkoop van het huis is geregeld in een koopovereenkomst gebaseerd op een model van de…
Lees meer >

Werknemer niet verplicht loyaliteitsverklaring te ondertekenen

08-04-24

Een werknemer heeft een conflict met zijn werkgever. Alleen als hij een loyaliteitsverklaring ondertekent, kan hij blijven. Het gerechtshof moet oordelen of dit zomaar kan. Een man is sinds 2007 als technisch manager in dienst bij een instelling die onder andere controleert of speeltoestellen voldoen aan de veiligheidsnormen. Hij functioneert niet goed. Voor zijn houding en gedrag krijgt hij een…
Lees meer >

Verhuurder mag sloten vervangen als huurder niet meer betaalt

08-04-24

Als een huurder van een bedrijfspand niet meer betaalt en vertrekt, mag de verhuurder de sloten vervangen - ook al is de huurovereenkomst nog niet beëindigd. Dat oordeelde de Hoge Raad. Een man huurt een bedrijfsruimte die bestaat uit twee units, voor een periode van vijf jaar. Hij betaalt 2,5 jaar de maandelijkse huur, maar stopt daar dan mee. Vijf maanden later verlaat hij de units. De…
Lees meer >

Wetsvoorstel tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in Eerste Kamer

02-04-24

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel dat discriminatie op de arbeidsmarkt moet voorkomen op 26 maart 2024 verworpen. Er is twijfel over het effect van de wet en er wordt gevreesd voor te veel regeldruk voor bedrijven. Het wetsvoorstel 'Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie' verplicht werkgevers en intermediairs een werkwijze in te richten die discriminatie bij werving en selectie van…
Lees meer >

Offerte verhuurder is met kleine correctie uitgangspunt bij vaststellen huurverhoging

02-04-24

De huurders van een pand vragen de verhuurder om het enkel glas in hun huizen te laten vervangen door dubbel glas. De kantonrechter van de rechtbank Amsterdam stelt in deze uitspraak de bijbehorende huurverhoging vast en neemt de door de verhuurder ingebrachte offerte daarbij als uitgangspunt. Een huurverhoging moet op basis van de wet in redelijke verhouding staan tot de investeringen van de…
Lees meer >

Concurrentiebeding wordt ingeperkt

25-03-24

Een concurrentiebeding staat vaak standaard in arbeidsovereenkomsten - zelfs als van bescherming van de concurrentiepositie van het bedrijf geen sprake is. Dat belemmert werknemers om makkelijk over te stappen. Daarom wil de regering de mogelijkheden van het concurrentiebeding beperken. Het doel van het concurrentiebeding is om de concurrentiepositie van de werkgever veilig te stellen. Werknemers…
Lees meer >

Vergadering VvE mag via e-mail bijeengeroepen worden

25-03-24

Als in de statuten staat dat de leden van een vereniging van eigenaars ‘per brief’ worden opgeroepen voor een vergadering, betekent dit dat zij dan ook via e-mail kunnen worden uitgenodigd? Daarover boog de Hoge Raad zich onlangs. Een projectontwikkelaar (een besloten vennootschap) zit in een vereniging van eigenaars en is rechthebbende op zes van de 41 appartementsrechten. Dit zijn geen gewone…
Lees meer >

Verzoek tot wedertewerkstelling afgewezen; beide partijen schuldig aan conflict

19-03-24

Een vrouw werkt al ruim 35 jaar voor een winkel die in handen is van haar broer en zoon. Ze is arbeidsongeschikt en in conflict met haar zoon. Daardoor kan ze niet re-integreren. Ze eist nu in kort geding bij de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant wedertewerkstelling in haar functie, zodat re-integratie wel slaagt. De vrouw werkt op het gebied van personeelszaken, marketing,…
Lees meer >